Rakennusalalla työkalut hallitusohjelman toteutukseen

Vasta-asetetun hallituksemme ohjelma ”Osallistava ja osaava Suomi” on helppoa luettavaa; kannattaa käydä selaamassa sitä valtioneuvoston sivulla.

Tässä maistiaisiksi muutamia rakentamiseen ja kiinteistöihin liittyviä hallituksen tavoitteita.

Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen.

Sähkön ja lämmön tuotannon tulee olla Suomessa lähes päästötöntä 2030-luvun loppuun mennessä huolto- ja toimitusvarmuusnäkökulmat huomioiden.

Polttoon perustumattomien uusien kaukolämmön tuotantotapojen ja varastoinnin käyttöön ottoa ja pilotointia edistetään.

Lisätään rakennusalan täydennyskoulutusta energiatehokkuusosaamisen parantamiseksi.

Panostetaan riippumattomaan rakennusalan tutkimukseen.

Tehostetaan materiaalien kierrätystä ja kiertotaloutta rakennusalalla.

Parannetaan rakentamisen laatua ja valvontaa sekä selkeytetään vastuita erityisesti maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä. Rakentamisen toteutusvastuu säädetään pääurakoitsijalle. Tämä pitää sisällään vastuun rakennusvirheistä ja niiden korjaamisesta.

Näistä kiinteistö- ja rakennusalalla ollaan vähintään samaa mieltä, ehkä iloisiakin. Tavoitteiden toteuttaminen on mahdollista: näytöksi sopivat tässäkin Projektiuutisten numerossa esiteltävät kohteet. Rakennusten suunnittelijoilla, toteuttajilla ja käyttäjillä on jo nyt keinot leikata rakennetun ympäristön energiankulutusta ja päästöjä tuntuvasti. Jos hallitus tavoitteidensa mukaisesti antaa tukea näille toimille, luvassa on älykästä rakentamista vietäväksi asti.

Tämän Projektiuutisten numeron teemana on moderni toimisto. Sivuilta löytyy energiatehokkaita, uusiutuvaan energiaan tukeutuvia ja rakennuksen koko elinkaaren ympäristövaikutukset huomioon ottavia toimistorakennuksia. Elinkaariajattelu näkyy myös varautumisessa rakennuksen käyttötarkoituksenkin muutoksiin. Ja mikä tärkeintä: tilojen käyttäjät ovat olleet ahkerasti mukana luomassa juuri heitä parhaiten palvelevaa työympäristöä.

Hallitusohjelmassa on myös Projektiuutisia koskeva lause.

Hallitus tukee sananvapautta ja demokratian toimivuutta vahvistamalla vastuullisen median toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä sekä kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa ja sivistää itseään.

Kiitämme hallitusta tuesta ja lupaamme jatkaa rakennus- ja kiinteistöalan vastuullisena, asiantuntijoille suunnattuna mediana jatkossakin.

Hyviä lukuhetkiä, voimat palauttavaa kesää kaikille!

Teksti on julkaistu alun perin Projektiuutiset 3/2019:n pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *