Onnea taloyhtiön hallituslaisille!

Taloyhtiö ei ole jotain epämääräistä, byrokraattista ja kuivaa kokoustelua vaan osakkaiden arkeen ja omaisuuteen liittyviä tekoja.   Mitä enemmän osakas tietää taloyhtiöistä, taloyhtiön hallituksen vallasta ja vastuista, oman taloyhtiön taloudesta ja kiinteistön kunnosta, sitä todennäköisempää on, että osakas haluaa olla mukana tekemässä päätöksiä, joilla yhtiön arvo säilyy ja jopa nousee.

Suomalaiseen kruusailuun kuuluu, että on hirveän epämukavaa ehdottaa itseään luottamustehtäviin, vaikka intoa ja kiinnostusta olisi. Näinä päivinä on taloyhtiöissä käyty läpi yhtiökokouksia ja taloyhtiön hallituksen jäsenten valintoja. Jos entiset haluavat jatkaa, muut nyökyttelevät helpottuneena, että hyvä, kopautetaan tämä pykälä käsitellyksi nopeasti. Entinen hallitus saattaa olla unelmajoukkue, mutta uusien ihmisten saaminen mukaan yhtiön hallintoon tekee aina hyvää: uusia ajatuksia, uutta osaamista, vanhojen toimintatapojen pudistelua.

Paljon onnea nyt hallituksiin valituille. Heti perään on sanottava, että onnella on hallituksen työssä aika vähän tekemistä, mutta hyväntuulisuudella ja ratkaisuhakuisuudella pääsee pitkälle. Hallitus keskustelee, perehtyy, kuuntelee asiantuntijoita ja osakkaita, kun se valmistelee päätettäviä asioita yhtiökokousta varten.  Hallituksessa ei kuitenkaan tarvitse olla mitään sen enempää kuin taloyhtiön osakas. Sellainen osakas, joka ymmärtää tekevänsä työtä koko taloyhtiön hyväksi ja joka kysyy, kun on kysyttävää.

Hallitustyöskentelystä tulee antoisaa, kun taloyhtiön isännöitsijänä on osaava ihminen, joka tuntee omat tehtävänsä ja vastuunsa mutta on koko ajan valmis oppimaan uutta ja tuomaan uuden osaamisensa taloyhtiön hyväksi. Hallitus ja isännöitsijä tekevät parhaimmillaan tiivistä ja tuloksellista yhteistyötä yhtiön strategian toteuttamiseksi. On myös hyvä muistaa marssijärjestys: hallitus valitsee isännöitsijän ja valvoo isännöitsijän toimintaa.

Hyvä hallitus ja isännöitsijä saavat myös muut osakkaat mukaan kehityshankkeisiin jakamalla tietoa säännöllisesti ja usein – myös muulloin kuin suurten remonttien aikana.  Sitoutuneessa joukossa on voimaa.

Hallitusten jäsenet ja isännöitsijät saavat taloyhtiöiden hallintoon, talouteen ja remontteihin liittyvää uusinta tietoa kolmansilta ByggSMART-verkkomessuilta 7.–8.lokakuuta; messujen ensimmäinen päivä on varattu kokonaan taloyhtiöille. Tervetuloa mukaan, messuohjelma ja linkki suoriin lähetyksiin löytyy sivulta byggsmart.rpt.fi.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Kiinteistöposti-lehden numeron 3/2021 pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.