Minun vai minun vastuulla?

Valoa näkyvissä

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiössä jaetaan korjaamisen ja kunnossapidon velvoitteita taloyhtiölle ja yksittäiselle osakkaalle.  Yksinkertaistettuna taloyhtiön vastuulla on talon rakenteet ja talotekniikka kuten vesi-, viemäri-, sähkö- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Osakas pitää kunnossa huoneiston sisäpinnat, kiinteät kalusteet ja irtaimistonsa.

Jos osakkaan remontissa puututaan talon rakenteisiin tai taloteknisiin järjestelmiin, remonttisuunnitelmat pitää esittää taloyhtiölle ajoissa, jotta yhtiö voi hyväksyä suunnitelmat ja valvoa töitä. Ilman tätä ilmoitusta mahdolliset remontista syntyvät vahingot rakenteille tai taloteknisille järjestelmille voivat jäädä osakkaan kontolle.

Osakkaan vastuulla olevan huoneiston kunnossapito tarkoittaa helpoimmillaan säännöllistä siivousta, joka muutaman kerran vuodessa laajenee poistoilmaventtiilien puhdistukseen ja avausaineen lorauttamiseen viemäriin, ettei pääse syntymään taloyhtiön vastuulla olevaa viemäritukosta.

Siivoaminen auttaa myös huomaamaan ja poistamaan mahdolliset toukat ja kuoriaiset ennen kuin niistä on tullut koko talon riesa.

Osakkaan ja taloyhtiön asettaminen vastakkain vastuiden jaossa ei kerro koko totuutta. Taloyhtiö on osakkaidensa summa. Olen siis vastuussa huoneistostani ja osakkaana mukana hoitamassa myös taloyhtiön vastuulla olevia asioita.

On osakkaan edun mukaista kertoa ajoissa taloyhtiölle sen vastuulla olevien asioiden ongelmista: hana tiputtaa, ikkunat huurtuvat sisäpinnoiltaan ja karmien maali irtoaa, ulko-ovi ei mene kunnolla kiinni, roskakatoksessa asuu rottaperhe. Osakkaat yhdessä maksavat ylisuuren vesilaskun, ikkunaremontin, ovesta sisään päässeiden ulkopuolisten tekemän ilkivallan ja rottien jyrsimien rakenteiden korjauksen.

Vain omista asioista huolen pitäminen sisältää taloyhtiön vastuulla olevat asiat. Taloyhtiön rakennuksen ja talouden hyvä kunto tekee hyvää osakkaalle.  Siksi on hyvin luontevaa olla aktiivisesti yhteydessä taloyhtiön hallitukseen ja isännöitsijään, osallistua yhtiökokouksiin ja kysyä siellä kaikesta, mikä mietityttää, sekä lähteä mukaan taloyhtiön hallitustyöhön.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Kiinteistöposti-lehden numero 1/2020 pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *