Mikä on teidän taloyhtiönne visio?

Taloyhtiö on yhtiö. Yhtiöillä on visio siitä, minne se on menossa. Matka kohti vision kuvaamaa tilaa tarvitsee strategian eli ne toimet, joilla tavoitteeseen päästään. 

Sekä visio että strategia voidaan kirjata niin ympäripyöreäksi ja yhdentekeväksi, että kellään ei ole niistä mitään mielipidettä, ei puolesta eikä vastaan. Mitäänsanomattomien visioiden ja strategioiden kirjaamiseen ei kannata hukata aikaa – kukaan ei niihin sitoudu eivätkä ne oikeasti pysty ohjaamaan taloyhtiön toimintaa.

Visio ja strategia voivat parhaimmillaan olla erittäin vahvoja työkaluja, joilla taloyhtiötä viedään kohti tulevia vuosikymmeniä suunnitelmallisesti ja valitun linjan suuntaisesti.

Visio: Taloyhtiömme on nollaenergiainen vuonna 2035. Eli kaikki tarvittava energia tuotetaan tontilla tai ulkoa ostettu energia kompensoidaan myymällä tontilla tuotettua energiaa ulos.  Hyvä ja selkeä visio. Kaikki ymmärtävät, kuinka merkittäviä strategisia askeleita täytyy ottaa, että tavoitteeseen päästään 15 vuodessa. Energiaselvitys, energiasuunnitelma, taloyhtiölle parhaiden toimenpiteiden valinta, toimien rahoitusvaihtoehdot, remonttien suunnittelu ja toteutus.  Tämä vaatii paljon osakkailta, mutta lopussa todennäköisesti seisoo iso kiitos rohkeudesta ja merkittävästä, osakkaita hyödyttäneestä visiosta.

Visio: Taloyhtiömme voi hyvin vuonna 2035. Tämä on edellistä vielä vaativampi. Tämä sisältää talon pitämisen kunnossa ja terveellisenä sekä energiatehokkuuden parantamisen kustannustehokkaasti edellisen visioesimerkin tavoin, jotta yhtiön ja sen osakkaiden talous ei vaarannu remonttien vuoksi.  Tähän visioon kuulunee myös sosiaalinen ulottuvuus: pidetään tarvittaessa huolta naapureista. Ollaan turvallinen yhteisö, jonka tukeen sen jäsenet voivat luottaa.

Taloyhtiöiden yhtiökokousaika lähestyy. Ohjeet ovat entiset: mennään paikalle, kysytään, mitä numerot tarkoittavat ja voisivatko ne olla toisenlaisia. Se, että tilintarkastajat sanovat, että kaikki on hoidettu oikein, ei tarkoita, etteikö asioita voisi hoitaa vieläkin paremmin. Se, mikä on paremmin, määräytyy taloyhtiön visiosta.

Jos taloyhtiöllänne ei vielä ole visiota ja strategiaa sen toteuttamiseksi, nyt on hyvä hetki miettiä vaihtoehtoja. Mitä tapahtuu, jos tavoitteena on olla muuttamatta mitään?

Artikkeli on julkaistu alun perin Kiinteistöposti-lehden numeron 6/2019:n pääkirjoituksena. Kiinteistöposti on yksi RPT Docu Oy:n julkaisuista. RPT Docu Oy on Ahtipan asiakas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *