Näin Suomi rakensi 2019

Vuonna 2019 rakennus- ja kiinteistöalan ammattilehti Projektiuutiset on esitellyt 48 merkittävää suomalaista rakennushanketta. Esitellyistä 38 on uudisrakennuksia ja kymmenen peruskorjaus- tai kiinteistökehityshankkeita.

Kaikista esitellyistä kohteista 14 on ollut kouluja ja muita oppilaitoksia. Toimistoja on esitelty kymmenen, sairaaloita ja muita sote-rakennuksia kuusi. Hotellihankkeita on esitelty viisi, samoin asuinrakennuksia ja logistiikkaan liittyviä rakennuksia eli lento- ja juna-asemia ja pysäköintilaitoksia. Kauppakeskuksia on esitelty kolme.

Projektiuutisissa esiteltävät hankkeet valitaan pääasiassa FaktaNet Live -tietokannasta, jonka tietoja olevista ja tulevista rakennushankkeista päivitetään jatkuvasti monen tutkijan voimin. Tietokannasta voi tehdä hakuja esimerkiksi hankkeen rakennustyypin, kustannusarvion, sijainnin ja valmistumisajan perusteella.

Vuonna 2019 Projektiuutisissa esitellyistä 48 kohteesta on 25 ollut pääkaupunkiseudulta ja 23 muualta Suomesta. Lehden lukijat on viety mielenkiintoisiin rakennuksiin ympäri Suomen; tutuiksi ovat tulleet pääkaupunkiseudun mahtihankkeiden lisäksi muiden muassa Kurikan kampus, Sodankylän hyvinvointikeskus, Joensuun Lighthouse, Mikkelin keskussairaala ja Turun Seurahuone.

Kaikista esitellyistä hankkeita voidaan sanoa, että energiatehokkuus ja elinkaarikustannukset on niissä otettu tosissaan. Jos maaperä on sallinut, kohteissa on yleensä tukeuduttu paikalla tuotettuun geoenergiaan, ja kattojen lappeet on varattu aurinkosähkön tuotantoon. Ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus ja tehokas lämmöntalteenotto ovat talotekniikan perusvalintoja.

Trendeihin kuuluu myös tilatehokkuuden parantaminen toimisto- ja sairaalarakentamisessa. Koulujen tilaratkaisut ovat hyvin samankaltaisia keskenään, sillä ne on suunniteltu uusien opetussuunnitelmien mukaisiksi: tarjolla on helposti väliseinin muokattavia opetustiloja ja paljon mukavia soppia itsenäiseen työskentelyyn. Uusille koulurakennuksille on myös tyypillistä, että ne halutaan kaikkien kuntalaisten käyttöön iltaisin ja viikonloppuisin.

Hienosti yhä useamman esiteltävän kohteen yhteydessä on mainittu Terve talo ja Kuivaketju; rakenteet pyritään pitämään kuivina toteutusvaiheessa, ja siksi yhä useampi kohde tehdään säältä suojassa. 

Nyt Projektiuutisten toimituksessa valmistellaan vuotta 2020: luvassa on jälleen kuusi näyttävää numeroa ja 48 mielenkiintoista rakennushanketta.

Artikkeli on julkaistu alun perin Projektiuutiset 6/2019:n pääkirjoituksena. Projektiuutiset on yksi RPT Docu Oy:n julkaisuista. RPT Docu Oy on Ahtipan asiakas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *