Hyvää ilmaa!

Keskustakirjasto Oodi

Projektiuutisten numero 4/2019:n teemana on sisäilmasto. Esiteltävät rakennushankkeet ovat siihen hyvin sopivia: kouluja, joita rakennetaan sisäilmaongelmaisten tilalle, sairaaloita, joissa potilasturvallisuus on keskeistä, toimistorakennuksia, joiden täytyy taata hyvät olot monitilatoimistoissa tiiviisti työskenteleville ja hotelli, jonka asiakkaiden viihtyminen tai viihtymättömyys näkyy nopeasti varauskirjassa.

Näille rakennuksille on ollut onni tulla rakennetuksi Suomeen. Ilmastomme on vaatinut ja teknisen koulutuksemme taso on mahdollistanut ratkaisut, jotka hyvin suunnitellen ja toteuttaen takaavat rakennuksiin tasaisen hyvän sisäilmaston ympäri vuoden.

Huonot sisätilat homeineen, vetoineen ja akustiikkaongelmineen täytyy tutkia ja ottaa vakavasti, mutta nämä huonot uutiset eivät ole koko totuus. Suurin osa rakennuksistamme voi hyvin. Samoilla linjoilla oli viimekeväisessä Sisäilmastoseminaarissa puhunut Senaatti-kiinteistöjen erityisasiantuntija Anne Korpi, joka työkseen kehittää valtion työtilojen sisäoloja. Korpi totesi Senaatin tekemiin selvityksiin perustuen, että keskuudessamme elää vahvasti uskomus poikkeuksellisen huonoista sisäilmastoista, mikä aiheuttaa huolta ja kärjekästä julkista keskustelua. Korpi toivoi, että ongelmien korostamisen sijaan kerrottaisiin ratkaisuista ja parantaa aiheeseen liittyvää viestintää.

Juuri sitä Projektiuutisten artikkeleissa tehdään. Vaativien rakennushankkeiden suunnittelijat ja toteuttajat kertovat, kuinka sisäilmaan liittyviä ongelmia ehkäistään tonttiin ja rakennustyyppiin sopivilla rakenteilla, rakenteiden tilaa seuraamalla, lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon oikeilla mitoituksilla, päästöttömillä materiaaleilla ja toteutuksella, josta loistaa ammattiylpeys ja osaaminen.

Luottamusta rakennushankkeiden onnistumiseen lisätään ottamalla tilojen käyttäjät mukaan suunnitteluun hankkeiden alusta asti. Heille on myös kerrottava selkeällä suomella, miten tiloissa toimitaan, jotta rakennuksen elinkaari yltäisi luvattuihin vuosiin.  Mitä omemmilta tilat tuntuvat, sitä parempaa huolta niistä pitää. Ja sitä rakennuksetkin tarvitsevat, huolenpitoa.

Tämä teksti on alun perin julkaistu Projektiuutiset 4/2019:n pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *