Tampereen tärkein nähtävyys

Arboria

Uusimman Kiinteistöposti-lehden kansikuvassa on vehreä portti, josta on vaeltanut satamäärin ihmisiä kotimaasta ja ulkomailta tutustumaan tamperelaiseen ihmeeseen. Jos ei tietäisi mistä on kysymys, tuon seitsenkerroksisen, vuonna 1980 valmistuneen betonielementtirakennuksen ohi voisi kulkea ihan muina miehinä, niin tavallisen suomalaiselta se näyttää. Mutta Pohjolantie 18 – 20:ssä on tehty aivan poikkeuksellisen rohkeasti asioita ihmisten, rakennuksen ja maapallon hyväksi.

Viimeisen viiden vuoden aikana taloyhtiössä on toteutettu energiansäästötoimia, joiden ansiosta se on nyt Suomen ensimmäinen lämmityspäästöiltään hiilinegatiivinen taloyhtiö. Eli Pohjolantie 18 – 20 voisi ottaa kantaakseen hieman naapuritalojenkin hiilidioksidipäästöjä, ja se olisi sittenkin nollapäästöinen. Taloyhtiössä on nyt lämmöntalteenotto poistoilmasta ja jätevedestä, maalämmitys ja -viilennys, aurinkokeräimet ja aurinkopaneelit sekä monin tavoin energiatehokkaammaksi korjattu rakennuksen ulkovaippa, muiden muassa.

Varmaan kallista? Vastike on laskenut kahdessa vuodessa 62 sentillä neliötä kohden. Uusiutuvalla energialla lämmitettyä vettä syntyy niin paljon, että he voivat siirtää sitä korvausta vastaan paikalliseen kaukolämpöverkostoon 170 megawattitunnin edestä vuodessa.

Ei voi kuin onnitella taloyhtiötä, jossa on jo useampi energiaekspertiksi kouluttautunut ja jossa on pystytty tekemään näin kauaskantoisia remonttipäätöksiä hyvissä ajoin. Pohjolantie 18 – 20 kelpaa malliksi meille muille.

Taloyhtiön energiatehokkuuden, asumismukavuuden ja turvallisuuden parantamiseen löytyy keinoja Kiinteistömessuilta, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 2.- 3. lokakuuta.

Reipasta syksyä, lähdetään Pohjolantie 18 – 20:n viitoittamalle tielle!

Teksti on alun perin julkaistu Kiinteistöposti-lehden numero 4/2019:n pääkirjoituksena. Kuva ei ole Tampereelta, vaan Helsingin Kansalaistorilta, Architects of Air -ryhmän futuristinen Arboria-tilataideteos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *