Hyvää, huonoa, toiveikasta

Asuntorakentaminen

Projektiuutisia julkaiseva RPT Byggfakta Oy kokoaa neljä kertaa vuodessa rakentamisen aloituksia koskevan trendiraportin RPT Smart -tietokantaan kerätyn datan perusteella. Uusimman raportin mukaan vuoden kolmannelle neljännekselle suunniteltujen rakennushankkeiden aloitusten arvo on 3,75 miljardia euroa, mikä on 3 % pienempi kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Tämä on hyvä uutinen, suunta on toipuva verrattuna vuoden toiseen neljännekseen, jolloin kuuden prosentin odotettu kasvu rakentamisen aloitusten arvossa vaihtui viruksen myötä puolen miljardin euron miinukseksi. Pian on luvassa trendiraportti Q4, ja sen lukuja odotetaan jännityksellä.

LVI-teknisten tuotteiden toisen vuosineljänneksen tukkumyynnin lasku vuoden 2019 vastaavaan aikaan verrattuna oli 0,9 prosenttia vaikka paljon pahempaa pelättiin. Tämä on hyvä uutinen, mutta pientä huolen virettäkin on, sillä talotekniikkaurakoinnissa suhdanteen vaihdokset näkyvät aina hieman viiveellä.

Tilastokeskuksen uuden suhdanteita kuvaavan päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi heinäkuussa 0,2 prosenttia ja työpäiväkorjattu liikevaihto 2,5 prosenttia kesäkuuhun verrattuna. Tämä on hyvä uutinen eikä niin yllättäväkään ainakaan pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa, joissa kesä oli rakennustyömaiden värittämä.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkaisivat syyskuussa vuoden toisen Pk-yritysbarometrin. Sen mukaan rakennusalan pk-yrityksistä 20 % arvelee suhdannenäkymien parantuvan seuraavan 12 kuukauden aikana, 28 % uskoo näkymien heikkenevän ja 52 % odottaa suhdannenäkymien pysyvän ennallaan. Lisäksi 31 % rakennusalan pk-yrityksistä odottaa liikevaihdon kasvavan, 32 % pienenevän ja  37 % pysyvän ennallaan seuraavan 12 kuukauden aikana. Hyviä ja huonoja uutisia.

Rakennusteollisuus RT ennakoi rakentamisen vähenevän tänä vuonna viitisen prosenttia ja ensi vuonna noin neljän prosentin verran. Siksi RT patistaa valtiota kohdistamaan kunnille määräaikaisen investointiohjelman, jolla kunnostetaan kouluja, päiväkoteja, sairaaloita sekä katu- ja pyörätieverkostoja. RT toivoo myös tukea taloyhtiöiden ja kotitalouksien perusparannuksiin. Tämä uutinen lienee huonon ja toiveikkaan yhdistelmä.

Loppusyksyyn ja kohti ensi vuotta kiinteistö- ja rakennusalalla mennään epävarmoina mutta ei ehkä kuitenkaan toivottomina.

Tämä teksti julkaistiin alun perin Projektiuutiset 3-4/2020:n pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *