109- ja 81-vuotias Suomitalo on saanut hupun

Taas kävelyllä Kampissa ja katse rakennuksissa.  Suomitalo Lönnrotinkatu 5:n ja Kalevankatu 6:n päätytontilla Kampin Paratiisilintu-korttelissa on huputettu. Työmaan kylttien perusteella Suomitalon julkisivu- ja vesikattokorjausta tekevät Suomen Saneeraustalo Oy ja Rakennus Finrem Oy. Hilkos Consulting Oy vastaa korjaushankkeen rakennuttamisesta ja valvonnasta.

Suomitalon Lönnrotinkadun puoleisen osan julkisivun suunnitteli Armas Lindgren ja rakennuspiirustukset teki Onni Tarjanne. Rakennus on 109-vuotias: se valmistui vuonna 1911 Keskinäinen Henkivakuutusosakeyhtiö Suomen pääkonttoriksi, ja vuonna 1927 se sai lisäkerroksen torneineen. Seitsemässä kerroksessa on nykyään noin 7000 neliötä toimisto- ja liiketilaa.

Kalevankadun puoleinen osa on 81-vuotias: se  valmistui vuonna 1939 liike-ja toimistokäyttöön sekä ja Suomi-yhtiön työntekijöiden asunnoiksi.  Arkkitehteina toimivat R. V. Luukkonen ja A. Hytönen. Rakennus rajautuu pitkältä sivultaan Yrjönkatuun, jonka puoleisella seinällä on Wäinö Aaltosen reliefi ”Odottamaton vieras”.  Rakennuksen seitsemässä kerroksessa on nykyään yhteensä 5000 neliötä toimistotilaa.

Suomitalo Yrjönkadun puolelta katsottuna. Vanhin vuonna 1911 valmistunut osa vasemmalla, vuonna 1939 valmistunut Kalevankatu 6:ksi merkitty osa oikealla.

Suomitalon suuri, 14 miljoonaa euroa maksanut peruskorjaus oli vuosina 2008–2010. Korjauksen teki NCC Building Arkkitehtitoimisto Davidsson Oy:n suunnitelmien mukaan. Talo sai muun muassa uuden talotekniikan ja uuden hissin, lisäksi julkisivu, alakatot ja pintarakenteet uusittiin.

Vuonna 2005 Suomitalo siirtyi saksalaisen kiinteistösijoittajan TMW Pramerica Investment GmbH:n omistukseen. Kun kiinteistön myynti tuli ajankohtaiseksi, Helsingin kaupunki ilmoitti kesällä 2017, ettei se käytä etuosto-oikeuttaan, koska kaupungilla ei päätöksen mukaan – ollut erityistä perustetta hankkia rakennettuja kiinteistöjä omistukseensa. Joulukuussa 2017 Suomitalosta tuli Suomi Building Finland REC Oy:n omaisuutta.

Lähteet: suomitalo.fi, hel.fi, ncc.fi, maanmittauslaitos.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *