Taloyhtiö pitää monien pyörät pyörimässä

Taloyhtiön remontti

Tuoreiden talouskatsausten mukaan rakennusala on selvinnyt toistaiseksi muita aloja vähimmin kolhuin viruksen aiheuttamasta talouden sakkaamisesta. Hyvä selviäminen ei kuitenkaan koske kaikkia: monet pienet ja keskisuuret rakennus- ja huoltopalveluja tarjoavat yritykset varsinkin pääkaupunkiseudun ja muiden suurten kasvukuntien ulkopuolella ovat olleet vaikeuksissa. Yrityksissä toivotaan, että yksityiset kuluttajat rohkaistuvat ostamaan entiseen malliin korjaus- ja huoltopalveluja ja taloyhtiöt kokoontuvat tavalla tai toisella päättämään korjaushankkeiden aloittamisesta. Töitä kyllä olisi, huollon ja korjausten tarve on vähintään ennallaan.

Korjaus- tai täydennysrakentamisesta päättävä taloyhtiö tekee paljon hyvää oman omaisuutensa arvolle mutta myös suomalaiselle yhteiskunnalle. Hankkeisiin ryhtyminen on nyt myös yhtiön oman talouden kannalta mielekästä: kun korjausten yhteydessä parannetaan tuntuvasti rakennuksen energiatehokkuutta, luvassa on energia-avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.

Taloyhtiön osakkaat ovat oman elämänsä asiantuntijoita.  He päättävät, miten korjataan ja millaisiin investointeihin ovat halukkaita. Kaikille osakkaille täytyy antaa rauha perehtyä suunnitelmiin rauhassa ja mahdollisuus kysyä kaikesta, tarvittaessa useampaankin kertaan.

Toinen tärkeä asia taloyhtiön hankkeissa on puolueettomien asiantuntijoiden apu suunnittelun ensihetkistä toteutukseen ja sen valvontaan saakka. Korjausrakentamisessa ja varsinkin energiaremonteissa kehitys on rivakkaa. Uusia ratkaisuja syntyy jatkuvasti.  Taloyhtiö tarvitsee avukseen asiantuntijan, jolla on takanaan pitkä kokemus ja hyviä referenssejä mutta lisäksi tieto uusimmasta kehityksestä. Asiantuntija myös tietää, että jokainen taloyhtiö on erilainen eikä suunnitelmia voi kopioida taloyhtiöstä toiseen.

Taloyhtiöiden päättäjät ovat hakeneet tietoa korjausrakentamisen uusimmista ratkaisuista ja palveluista alan messuilta. Nyt perinteisimmät ja tärkeimmät messut on siirretty tulevaisuuteen. Niiden sijaan tarjolla on monenlaisia verkkoseminaareja ja yhdet lmonipäiväiset verkkomessutkin: RPT Byggfakta järjestää Suomen ensimmäiset ByggSMART-verkkomessut 26.–30.lokakuuta. Joka messupäivällä on oma teemansa, ja viikko aloitetaan linjasaneerauksen uusimmilla trendeillä. Ilmoittautuminen messuille on alkanut osoitteessa byggsmart.rpt.fi.

Tämä teksti on julkaistu alun perin Kiinteistöposti-lehden numero 3-4/2020:n pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *