Saako tehdä parhaansa?

Rakentamisen laadun parantamiseksi tehdään juuri nyt paljon työtä ja tutkimuksia. Ne liittyvät muiden muassa käytettyihin materiaaleihin, rakentamisen prosesseihin ja alan koulutuksiin.  Tutkimuksilla paikannetaan heikot kohdat ja tehdään tarvittavat muutokset. Alalle jää niidenkin jälkeen iso riski laadun kannalta: rakennushankkeiden aikataulutus. Kiinteistön omistajat haluavat mahdollisimman nopeasti tilojen käyttäjät sisään kattamaan tehtyä sijoitusta, ja toisaalta esimerkiksi remonttifirmat kehittävät palveluja, joilla tilojen käyttäjien kokema haitta olisi mahdollisimman lyhyt.

Tiukka aikataulu voi olla realismia tai sitten se voi lähtökohtaisestikin liian tiukka; materiaalien kuivuminen ja talotekniikan asettuminen vie aikansa.  Mahdollisuuksien rajoissa oleva tiukka aikataulu asetetaan hyvin toimivan suunnittelija- ja toteuttajajoukon varaan, usein jopa yksittäisten henkilöiden erinomaisen organisointikyvyn ja johtamisen varaan. Kun kaikki jaksavat tehdä parhaansa, tuloksena on hyvälaatuista, kestävän kehityksen mukaista rakentamista, jota kiitetään ja palkitaan.

Rakentamisen hyvä vire on kuitenkin synnyttänyt pulaa taitavista tekijöistä. Silloin hankkeisiin joudutaan ottamaan väkeä, joiden sitoutumisessa tai osaamisessa voi olla vajetta. Kun luottotiimiä ei saadakaan kasaan, kaikki ei enää sujukaan aikataulussa, ja väärin tai huolimattomasti tehtyä työtä joudutaan korjaamaan kerran tai moneen kertaan. Kaikki eivät ole tehneet parastaan.

Tiukasta aikataulusta ja sen takana olevasta sijoitus-tuotto -ajatuksesta oli kyse silloinkin, kun nuori arkkitehti totesi, että hän osaisi suunnitella paljon parempia asuntoja, mutta kun ei saa tehdä parastaan. Hän olisi halunnut enemmän aikaa suunnitteluun ja mahdollisuuksia käyttää materiaaleja, jotka valitaan muunkin kuin nopean tuotannon ja lyhyen kuivumisajan perusteella.

Tehokkuusvaatimukset säilynevät yhteiskuntamme keskeisenä voimana vielä pitkään, joten rakentamisessa ei ole odotettavissa leppoistumista. Tiukasti aikataulutettujen rakennushankkeiden onnistumisen eväitä ovat digitaalisuuden lisääntyminen ja hankkeissa mukana olevien hyvinvointi, jotta jokainen voi tehdä parhaansa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *