Nykytaiteen museo täyttää 30 vuotta, Kiasma vasta 22

Kiasma, neljäs kerros

Laki ja asetus valtion taidemuseosta sekä nykytaiteen museon aloittamispäivästä hyväksyttiin vuoden 1990 budjettiesityksessä. Nykytaiteen museo aloitti toimintansa 1. syyskuuta 1990. Museo oli ensin vajaan vuoden Kansakoulukadulla ja toukokuusta 1991 lähtien Ateneumissa.

Vuonna 1993 yhdysvaltalaisen Steven Hollin työ Chiasma voitti Nykytaiteen museon oman uuden rakennuksen arkkitehtuurikilpailun. Chiasmasta tuli suomalaisempi Kiasma, jonka arkkitehtuurissa on valolla suuri rooli. Kiasman tilat ja pinnat muuttuvat pitkin vuotta luonnonvalon vaihteluiden mukaan. 

Kiasman 3.kerroksessa pääsee nyt tutustumaan Seppo Fräntin lahjoittamaan Hullu rakkaus -kokoelmaan.

9100-neliöisen Kiasman rakentaminen alkoi vuonna 1996, ja se valmistui toukokuussa 1998. Rakenteiltaan ja arkkitehtuuriltaan vaativaa rakennusta on korjailtu moneen kertaan. Ensimmäinen suuri remontti alkoi vuonna 2014. Tärkeimpiä korjattavia olivat silloin näyttelytilojen tekniikka, kaukojäähdytykseen siirtyminen ja lasikattojen kunnostaminen. Lisäksi korjattiin muun muassa sisäkattoja ja tilojen käytettävyyttä.

Lue lisää remontista: https://www.projektiuutiset.fi/kiasman-remontti/

Arkkitehtuuriltaan ja rakenteiltaan vaativaa Kiasmaa on korjailtu moneen kertaan. Kuva on syyskuulta 2018.

Seuraava suurempi korjaus oli tammikuussa 2020 päättynyt osittainen julkisivuremontti, josta on riittänyt jälkipuheita, kun vasta-asennetut lasit ovat alkaneet kellastua ja muuttaa arkkitehtuurin tavoitetta kirkkaan luonnonvalon pääsystä sisätiloihin.

Lue lisää julkisivuremontista: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006538570.html

Kaartuvat luiskat kuljettavat museovieraan kuin huomaamatta viiteen näyttelykerrokseen.

Nyt kannattaa käydä Kiasmassa ihailemassa itse rakennusta ja tutustumassa vaikuttavaan nykytaiteeseen. Vuonna 2021 on suunniteltu alkavaksi seuraava julkisivun kunnostus.

Tiedättekö, mitä Kiasma tarkoittaa? Se on hermojen risteämiskohta; esimerkiksi chiasma opticum on näköhermoristeys. Kiasma on arkkitehtuurin, valon, nykytaiteen ja ihmisten risteyspaikka.

Tämä ei ole vesivahinko: vesi ryöppyää portaita pitkin Kiasman Mannerheimintien puoleisesta altaasta Kansalaistorin puoleiseen altaaseen.

Teksti ja kuvat: Ahtipa/Jaana Ahti-Virtanen

Lähteet: kiasma.fi, hs.fi, projektiuutiset.fi, rakennuslehti.fi, terveyskirjasto.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *