Hiilettömämpi, hiilettömin

EU on päättänyt tavoitella hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Suomen vuonna 2018 tehdyn hallitusohjelman mukaan maamme on hiilineutraali vuonna 2035. Hiilineutraalius on vaikea termi, mutta karkeasti ilmaisten se saavutetaan hiilidioksidipäästöjä vähentämällä ja hiilidioksidinieluja kasvattamalla.

Kiinteistö- ja rakennusalan kontolla on noin kolmannes Suomen päästöistä. Siitä kolmanneksesta 76 % tulee rakennusten käytönaikaisesta energiankulutuksesta ja 24 % rakennusmateriaaleista ja rakentamisvaiheen päästöistä, todetaan pari vuotta sitten valmistuneessa Rakennusteollisuus RT:n julkaisussa Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035.

Hyviä uutisia: energian päästöttömyys etenee reippaasti kohti uusiutuvia energialähteitä ja Suomessa osataan rakentaa ja korjata rakennuksia energiatehokkaiksi sisäilmaston siitä kärsimättä.

Iso ja kallis kysymys on rakennusmateriaalit teräs ja betoni ja niiden tuotannon päästöjen vähentäminen. Kun metallinjalostuksen omat prosessit muuttuvat hiilettömiksi, pienenee tuotantomaiden kokonaispäästöt useita prosentteja. Päästötöntä terästä on luvassa vuoteen 2030 mennessä, mutta ensin sitä tarjotaan autoteollisuudelle. Betonin päästöttömyyteen mennään korvaamalla suurpäästöistä sementtiä vähäpäästöisillä seosaineilla. Tiedossa on teknologiat, joilla betonituotannossa päästään 50 prosentin päästövähennykseen, mutta vähäpäästöisen betonin suurtuotantoa joudutaan odottamaan vuosia meillä ja ehkä vuosikymmeniä koko maailmassa.

Mutta hyvällä uralla ollaan, ja se vähäpäästöisyyden ja päästöttömyyden erotus kurotaan pieneksi hiilinieluilla, joista opimme koko ajan lisää. Metsä on nielu, mutta niin on vanha betonikin karbonatisoituessaan.

Tähän asti muutoksen kulku on selkeä. Lisää mietittävää tulee, kun mainitaan rakentamisen arvoketju. Millaisella kulkupelillä rakennushankkeen arkkitehti tuli aamulla konttorilleen? Miten rakennusurakoitsijan pääkonttori on valaistu? Kuinka kaukaa rakennushankkeen eristeet ja lasit on hankittu?  Kuinka kauan uudet kalusteet kelpaavat tilojen käyttäjille?

Lisää hyviä uutisia: toimistorakennuksiin vuokralle tulevat kysyvät nykyään poikkeuksetta rakennuksen ympäristövaikutuksista. Vähähiilisyyteen ja lopulta hiilettömyyteen ohjaavia voimia on nyt liikkeellä monia.

Muutos on mahdollisuus, mutta myös ainoa vaihtoehto.

Teksti on julkaistu alun perin Projektiuutisten numero 2/2022:n pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.