Erilainen juhlavuosi

Vuodesta 2020 piti tulla monelle kiinteistö- ja rakennusalan yritykselle juhlavuosi. Muiden muassa teräsrakenteiden Aulis Lundell Oy täyttää 40 vuotta, metalliovien ja -ikkunoiden Raami Nordic Oy 30 vuotta, ilmanvaihdon päätelaitteiden ja erikoiskattotarvikkeiden VILPE Oy 45 vuotta ja teräksisten kylpyhuonekalusteiden Polaria Oy 50 vuotta. Gaalat ja muut huolella valmistellut tilaisuudet jäävät viruksen vuoksi tänä vuonna kuitenkin pitämättä eikä juhlavia messuosastojakaan ole tarvinnut rakentaa. Niiden sijaan on liikelahjojen joukkoon otettu logolliset käsidesit ja kasvomaskit.

Aikomus juhlia tasavuosia kertoo, että yritys on voimissaan. Tänä vuonna vähintään 30 vuotta täyttävä yritys on tarponut 1990-luvun alun lamavuodet läpi ja säilynyt hengissä.  Juhlijoiden kuulumiset ovat hyviä ja aika yhdenmukaisiakin: ymmärretään aiempaa paremmin asiakkaan tarpeet ja otetaan ne tosissaan esimerkiksi tuotekehityksessä sekä lisätään digitaalisuutta, tekoälyä, automaatiota ja robotisaatiota parantamaan yrityksen omaa tuottavuutta ja tarjottujen palvelujen tasoa.

Juhlavuosien kunniaksi yritykset ovat tuoneet tarjolle uusia tuotteita ja palveluja. Tilanteen epävarmuus on saanut yritykset myös hakemaan uusia asiakkuuksia vakiintuneiden rinnalle, ja suuri osa kertoo aikeistaan kansainvälistyä tai lisätä vientimaidensa joukkoa. Rohkeaa meininkiä niin kuin yrittämiseen kuuluukin.

Muutos on mahdollisuus halvaantua tai lähteä rivakasti uusille urille. Pitkäikäisissä yrityksissä toimintaympäristön ja alan normien muutoksiin on suhtauduttu uteliaasti – siinä voi olla liiketoiminnan kasvun ja monipuolistumisen paikka. Aika usein yrityksen toiminnan uusiutumiseen on tarvittu sukupolven tai omistajan vaihtuminen. Raami Nordicin 30-vuotisjuhlissa puhunut Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen totesi, että kolmannes omistajaa vaihtaneista yrityksistä muuttuu kasvuyritykseksi.

Rakentamisalan data- ja mediapalveluja tarjoava, muun muassa Projektiuutisia ja Kiinteistöpostia julkaiseva RPT Byggfakta täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Yritys on läpikäynyt monia omistajavaihdoksia, jotka ovat heijastuneet yrityksen nimessä. RPT on kuitenkin ollut aina mukana, ihan aluksi muodossa Rakennusalan Projektitiedosto.  Liiketoiminnan perustana on aina ollut kiinteistö- ja rakennusalaan liittyvä data. Sen merkitys on jo nyt valtava ja jatkossa vielä suurempi.

Kun syksyn FinnBuild-messut jäivät viruksen vuoksi pitämättä, RPT Byggfakta järjesti Suomen ensimmäiset kiinteistö- ja rakennusalan viisipäiväiset ByggSMART-verkkomessut 26.-30.lokakuuta. Palautteen perusteella ByggSMART on tullut jäädäkseen; muutos oli taas mahdollisuus uuteen ja merkittävään.

Tämä teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Projektiuutiset-lehden numero 5/2020:n pääkirjoituksena. Projektiuutisia julkaiseva RPT Byggfakta Oy on Ahtipan asiakas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *