Ensi vuonna korjataan

Asunto-osake on koti

Rakennusteollisuus RT edustaa suomalaisia rakennusyrityksiä, ja sen marraskuun lopussa julkistetun suhdannekatsauksen mukaan korona vaikeutti odotettua vähemmän tämän vuoden rakentamista; aiotut rakennus­hankkeet ovat pysyneet käynnissä ja kuluttajat ostivat asuntoja entiseen malliin ainakin kasvukeskuksista. Kasvukeskus on muuten mielenkiintoinen termi. Tähän saakka siihen on liitetty muun muassa korkeakoulu, mutta Hypo-pankki toi tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan mukaan keskussairaalat ja erikoissairaanhoidon. Hypon mukaan jatkossa asuntojen arvo säilyy tai jopa kasvaa keskussairaaloiden lähettyvillä.

Rakennusteollisuuden suhdannekatsauksen mukaan asuinrakennusten korjaaminen on vähentynyt tänä vuonna koronasyistä. Kiinteistöliiton uusin korjaus­rakentamisbarometri vahvistaa tämän, mutta barometri täsmentää, että vähentyminen ei koske pääkaupunkiseutua. Se on mielenkiintoinen havainto, jonka syitä ei ole selvitetty. Todennäköisesti pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntä saa suuret kiinteistönomistajat korjaamaan kohteitaan suunnitellusti, ja ehkä pääkaupunkiseudun taloyhtiöissä on saatu syystä tai toisesta pidettyä remonteista päättävät yhtiökokoukset ajallaan muuta maata paremmin.

Yhtiökokousten junailijoina isännöitsijät ovat paljosta vastuussa niin kokousten sisällön kuin aikataulunkin suhteen. Valtio antoi koronasyistä poikkeusluvan yhtiökokousten lykkäämiseen, ja ehkä tilanteen epävarmuus on vaikuttanut kokousten asialistoihinkin – siirretään tärkeämmät asiat tulevaisuuteen, kun niihin on helpompi keskittyä.

Se parempi tulevaisuus on toivottavasti ihan nurkan eli vuodenvaihteen takana. Koronarokote on tulossa, pörssikurssit nousevat, maailmantalous elpyy. Rakennus­teollisuus ennustaa, että asuntojen korjausrakentaminen palaa vuonna 2021 totutulle kasvu-uralle. Korjaamista kyllä riittää, kun 1970- ja 1980-luvun rakennusten putket pitää saada kuntoon ja koko rakennuskannan energiatehokkuutta pitää nostaa roimasti seuraavien 10–15 vuoden aikana.

Asuntomarkkina, suhdanteet ja barometrit ovat kiinnostavia, tärkeitä mutta kylmiä sanoja. Taloyhtiön osakkaalle se oma asunto on ensisijaisesti koti. Se on koti siitä huolimatta, mitä trendit ja analysaattorit kertovat tuosta elämän suurimman sijoituksen arvosta. Näinä päivinä niistä kodeista kieppuu porraskäytävään piparitaikinan tuoksua ja kotien yläkomeroissa on paketteja, jotka saavat kauniin paperin ja rusetin jonain yönä, kun muut nukkuvat.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kiinteistöposti-lehden numero 5-6/2020:n pääkirjoituksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *