Räystäs on edelleen räystäs

Keskustakirjasto Oodi

Hallituksemme on satsannut 100 miljoonaa euroa julkisten palvelujen digitalisointiin. Tuloksena on elämää helpottaviksi suunniteltuja palveluja kuten tulorekisteri, virtuaalisairaala, julkisen hallinnon yhteinen paikkatietoalusta sekä huoneistotietojärjestelmä, joka tekee paperisista isännöitsijätodistuksista historiaa.

Digitalisoinnin kärkihankkeen tuloksia arvioineet asiantuntijat ovat todenneet hyväksi saavutukseksi sen, että kokeilujen joukossa oli monenkeskisiä ja kokonaisia ekosysteemejä edistäviä hankkeita. Asiantuntija-arvioiden mukaan panostukset yhteiseen tietopohjaan ja digitaaliseen infraan vievät julkishallinnon digitalisaatiota eteenpäin kokonaisuutena.

Yksi valtion digi-tukea saaneista hankkeista oli KIRA-digi, jonka tavoitteena oli luoda avoin ja yhteensopiva rakennetun ympäristön tiedonhallinnan ekosysteemi. KIRA-digissä käynnistettiin 139 kokeilua, joista syntyi tuotteita ja palveluja. Ehkä tärkein saavutus oli kuitenkin sama kuin koko julkisten palvelujen digitalisoinnilla: valtion, kuntien ja yksityisten toimijoiden edustajat tekivät uudenlaista yhteistyötä. Yhdessä kasattiin kokonaiskuvaa kiinteistö- ja rakennusalan datavirroista ja virtojen kulun esteistä. Kuten hankkeen vetäjät totesivat: KIRA-digin jälkeen alalla on huomattavasti parempi ymmärrys rakennetun ympäristön digitalisaatiosta.

Koko digitalisoinnin kärkihanketta arvioineet asiantuntijat totesivat, että julkishallintojen digitalisaatiossa on ongelmana jatkuvuuden puute. Meillä lähestyvät eduskuntavaalit ja uusi hallitus. Sen hoidettavien asioiden listasta tulee hengästyttävä: vanhukset, vähävaraiset, sote, rakennukset, tie- ja rautatieverkosto, kilpailukyky ja vienti, koulutuksen taso, työllisyys, maanpuolustus, kansanterveys, monikulttuurisuus ja ilmastonmuutos. Kaikissa tehtävissä digitalisaatio ja siihen liittyvä tutkimus- ja tuotekehitys on osa vastausta.

Toivotaan, että hyvään alkuun päässyt valtion, kuntien ja yksityisten toimijoiden välttämätön yhteistyö Suomen digitalisoimiseksi jatkuu seuraavallakin hallituskaudella yhtenä kärkihankkeista.

Tässä numerossa Projektiuutisten teemana on julkisivut. Jokaisessa esiteltävässä rakennushankkeessa on asiaa julkisivuista. Sen lisäksi tarjoamme ainutlaatuisen teema-artikkelin tutkimuksesta, jossa selvitetään julkisivujen sopeutumista lisääntyviin tuuliin ja sateisiin. Digitaalisuus on iso osa tätäkin tutkimusta ja sen tulosten siirtämistä rakennusten suunnitteluun, toteutukseen, huoltoon ja kunnossapitoon.

Osa tutkimuksen tuloksista myös tyynnyttää tulevaisuuden tuskaa: kaikki ei mene uusiksi, räystäs on edelleen hyvä ratkaisu julkisivun suojaamiseen.

Jaana Ahti-Virtanen

Teksti on pääkirjoitus Projektiuutisten numerossa 1/2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *