Kenen dataa?

Syyskuussa kuultiin Finlandia-talon WDBE-seminaarissa 150 asiantuntijapuheenvuoroa rakennus- ja kiinteistöalan digitalisaation uusimmista kuulumisista. Puhujat startup- ja tutkimusmaailmasta esittelivät toinen toistaan kiinnostavimpia digitaalisia mahdollisuuksia parantaa rakennusten ja kokonaisten alueiden suunnittelua, toteutusta ja ylläpitoa.

Silti ehkä kiinnostavin esitys tuli vanhoillisena pidetystä järjestökentästä, kun rakennusurakoitsijoiden eurooppalaisen kattojärjestön puheenjohtaja kysyi, kuka omistaa rakennetun ympäristön digitalisoinnista jo syntyneen ja jatkossa syntyvän käsittämättömän suuren määrän dataa? Rakennuksen haltija näkee päätelaitteeltaan energiankulutuksen, tiloissa kulkevien reitit ja roskisten täyttöasteen. Mutta kenellä arvoketjun toimijoista on oikeus rikastaa älyrakennuksista syntyvää tietoa, myydä sitä eteenpäin tai käyttää tietoa ihmisten arjen ohjaamiseen?

Rakennetun ympäristön digitaalisuus etenee kiihtyvällä vauhdilla ja alaa suuresti muuttaen ilman yhdessä sovittuja käytäntöjä tiedon hankintaan ja hallintaan. Euroopan urakoitsijat ovat jättäneet aiheesta pikaisiin toimenpiteisiin patistavan julkilausuman EU:n päättäjille.

Teksti on julkaistu aiemmin Projektiuutisten numerossa 5/2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *